‘Ik vind het erger dat ik geen zin heb dan dat ik niet klaarkom’

Ik heb afgesproken met Marieke, 29 jaar, woont samen met haar vriend met wie ze twee kinderen heeft. Toen ik haar over mijn blog sprak onthulde zij een deel van haar eigen seksleven, ze is nog nooit klaargekomen. Ik wacht niet lang om te vragen of ik haar daarover mag spreken. Dus hier zitten we, op mijn kamer, op zondagochtend om te praten over seks, en het niet hebben ervan.

Etty-De-Nederlandse-erotische-literatuur

“Mijn ouders gaven me alle ruimte

“Wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met mijn eigen lijf? Daar kan ik me eigenlijk niks van herinneren. Ik weet eigenlijk niet waarom niet, we waren daar thuis altijd heel open over. Zowel mijn vader als moeder gaven mij daar alle ruimte voor. Ik herinner me nog wel wat mijn vader zei: ‘als je het fijn vindt om je lijf te ontdekken moet je dat doen, maar wel op je eigen kamer.’ En toen ik hem een keer in de auto vroeg naar anticonceptie reageerde hij heel goed. Dat kan ook komen doordat ik al 19 was toen ik daar voor het eerst over begon, haha!

“Ik voelde me bezwaard tegenover mijn ex

CR-Homotography-Weber-01

Een mannenscène

“Mijn eerste keer kan ik me ook niet zo goed herinneren, ik weet wel dat ik 19 was. Wel weet ik dat ik eerst heel gefrustreerd was dat ik niet klaar kon komen, ook mijn eerste sekspartner vond het vervelend. Hij had het gevoel dat het ook iets met hem te maken had, waardoor ik me ook bezwaard voelde. Maar ook wanneer ik masturbeerde kwam ik niet klaar. Het was dan wel fijn maar dat gevoel sloeg dan om. Alle verhalen die ik hoor over het gevoel van een orgasme herken ik niet. Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik boven mezelf uitsteeg.

“Ik vind man-man scènes opwindender dan man-vrouw scènes

“Heel erge geilheid ken ik niet, ik heb nog nooit iemand hoeven bespringen omdat ik mezelf niet kon bedwingen. Wat voor mij wel helpt om in de stemming te komen is het lezen van erotische literatuur. Ik vind man-man scènes opwindender dan man-vrouw scènes. Misschien komt dat omdat ik me niet kan herkennen in het vrouwelijke orgasme, wat in die verhalen ook vaak de hoofdrol speelt en waar de nadruk op ligt. Bij man-man verhalen gaat het natuurlijk ook wel om het orgasme, maar daar hoef ik mezelf niet mee te vergelijken.

“Vrouwelijke opwinding is vloeibaar

“Als ik seks heb vliegen mijn gedachten alle kanten op, het lukt niet om iets in beeld te zien in mijn hoofd. Ik denk aan mijn werk, aan de kinderen, wat ik allemaal  nog moet doen. Het lukt me niet om me te concentreren op de seks, mijn hoofd zit te vol en er zijn teveel prikkels om me heen. Ooit las ik over vrouwelijke opwinding, dat het vloeibaar is. Anders dan bij mannen is de opwinding bij vrouwen snel te verbreken. Dat gebeurt bij mij dus extra snel, omdat mijn aandacht overal naartoe springt. En ik heb maar weinig erogene zones, mijn borsten zijn niet extra gevoelig, mijn nek niet en ik heb geen andere plekken ontdekt waar ik heftiger op reageer.

site 53“Hij masturbeert wel, ook als ik naast hem lig

“Ondertussen heb ik al heel veel uitgeprobeerd met mijn vriend. Ik lees dus veel erotische verhalen om in de stemming te komen, maar wel met de kans dat die opwinding maar van korte duur is. Ook hebben we een keer een tantra-cursus gedaan, waarbij we met een begeleider een erotische massage hebben gedaan. Een massagesessie werkt wel voor mij, en dat doet mijn vriend ook heel goed. Het belangrijkste is denk ik dat we heel eerlijk naar elkaar zijn, wat doen we wel en niet. Dat betekent voor ons ook dat hij bijvoorbeeld wel gewoon kan masturberen, ook als ik naast hem lig. Een enkele keer windt mij dat dan ook op…

“We geloven niet in monogamie

“Soms vraag ik me af of ik met iemand anders moet aanklooien om die opwinding op te zoeken en mee terug te nemen naar huis. We geloven allebei niet in monogamie, en houden de optie om de spanning buiten de deur te zoeken open. De meeste ideale relaties zijn de relaties waarin je maatjes bent en elkaar in waarde laat. Je moet jezelf kunnen zijn. En, verliefdheid is wel iets anders dan seks hebben met iemand anders. Is het erg om er navolging aan te geven als je verliefd wordt op bijvoorbeeld de zwemleraar? Wat zijn nu eigenlijk de spelregels?

“Ik maak me geen zorgen, het zal nog wel komen

“Wij proberen in onze relatie volwassen om te gaan met iedere mogelijke situatie, zolang dat kan. Dat ik geen zin heb in seks is niet per se goed voor de relatie maar we kunnen er in ieder geval over praten. Hij bekijkt het bijna als wetenschapper, waardoor hij het mij ook niet kwalijk neemt of het persoonlijk opvat. Eigenlijk zijn we allebei altijd heel analytisch en nuchter geweest en hebben we er allebei droog naar gekeken. En, ja, dat ik geen orgasme kan krijgen vind ik minder erg dan dat ik geen zin heb ik seks. Maar, ik maak me geen zorgen, het zal nog wel komen.”

Scarlett-Johansson-Covers-Cosmopolitan-1 miley_cyrus-cosmopolitan_usa-march_2013-hq-1 lauren-conrad-cosmopolitan-magazine-july-1 April-2008-Cover-cosmopolitan-957337_914_1250

Marieke leest veel, analyseert veel en is met haar vriend open in het gesprek over seks, waardoor soms het enthousiasme en de spontaniteit naar de achtergrond verdwijnt. Maar ook de berichtgeving door de media is iets waar ze zich mee bezighouden, Marieke is niet de enige die niet klaar kan komen of minder zin heeft in seks dan haar vriend. “Waarom wordt er nooit geschreven over vrouwen die niet kunnen klaarkomen in de Cosmopolitan of andere lifestylemagazines? En waarom wordt er gepretendeerd dat iets normaal is terwijl het helemaal niet normaal is?”

De naam Marieke is gefingeerd omdat de geïnterviewde anoniem wilde blijven.

Advertisements

Laat weten wat je ervan vindt!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s