“Onhandig maar ontspannen gevrij eindigde in een ontzettende lachbui…”

4162_fullimage_kl_174-zoentips_400x370Naar aanleiding van het boek Over seks gesproken van Bram Bakker schrijf ik deze post. In een hoofdstuk heeft Bram Bakker het over ‘de eerste keer’. Een term die voor de meerderheid van de mensen refereert aan de eerste keer seks. Of, beter gezegd, de eerste keer seks inclusief penetratie.

Ovide_et_Corine

Penetratie in de missionarispositie, gravure door Agostino Carracci

Het hoofdstuk heet: ‘De eerste keer: een romantisch hoogtepunt?’ Behalve dat iedereen zich zijn of haar eerste keer waarschijnlijk nog kan navertellen, zal ook bijna iedereen beamen dat de eerste keer niet bepaald romantisch of geslaagd was. Seksueel gezien dan. Allebei met weinig ervaring waardoor alles een beetje klungelig verliep. Of extra zenuwen omdat de ander al wel eerder seks had gehad. Een jongen die van opwinding na drie keer op en neer klaarkomt. Of een meisje dat zich nog geen raad weet met haar eigen lijf, laat staan met dat van de ander.

“Geen romantisch hoogtepunt

Wat Bram Bakker (psychiater en schrijver) schrijft is gebaseerd op onderzoek en de verhalen die zijn cliënten aan hem vertellen. Hij schrijft over de waarde die wij hechten aan de eerste keer en vraagt zich af of het wel zo logisch is dat we hier zoveel over nadenken. Is het wel zo belangrijk met wie het is en of het allemaal ‘goed’ verloopt? Waarom onthouden we dit moment als het toch geen romantisch hoogtepunt is? Sterker nog, de meeste mensen schamen zich voor hun ontmaagder. Omschrijvingen die regelmatig genoemd worden zijn: ‘Een onbetrouwbare jongen’ of ‘een beetje een sloerie’.

‘Met hem wil ik wel gaan tot het tweede honk

De tips die alleen maar voor meer zenuwen zorgden...

De tips die alleen maar voor meer zenuwen zorgden…

Toen ik las dat dit zo’n belangrijk moment was besefte ik dat ik me een aantal momenten heel goed kan herinneren. Mijn bijna-ontgroening, ontgroening en mijn ontmaagding. Deze twee woorden zijn van grote invloed geweest op hoe ik het ervaren heb. De extra lading die een woord ergens aan kan geven vind ik onbegrijpelijk. ‘Ben jij al ontgroend?’, ‘Met wie zou jij willen tongen?’, ‘Met hem wil ik wel gaan tot het tweede honk’. Met vriendinnen op school werden alle jongens uitgebreid besproken en werd er bedacht met wie je wel of niet wilde tongen. Toen mijn eerste zoen bijna gegeven werd door iemand die dat spontaan had bedacht merkte ik hoe belangrijk dat voor mij was.

“Deze flamboyante jongen met losse heupen was me iets te enthousiast

Salsa lessen van een Antilliaanse jongen met losse heupen

Salsa lessen van een Antilliaanse jongen met losse heupen

De jongen in kwestie had mij net een salsa-les gegeven. Hij zat op dezelfde dansschool en volgde de dansles na mij. Ik was hopeloos verliefd en heb met valentijnsdag een kaartje in zijn jaszak gedaan. Mijn geluk kon niet op toen hij na een aantal mailtjes op een dag voor mijn deur stond met een bosje bloemen. Ik was veertien jaar en niet gewend dat een jongen bloemen voor me kocht. Hij is van Antilliaanse afkomst en had me een salsa-les beloofd. Van de les werd ik helaas met de neus op de feiten gedrukt. Deze flamboyante jongen met losse heupen was me iets te enthousiast. Bij het afscheid probeerde hij me op een subtiele wijze duidelijk te maken wel in te zijn voor een langere kus. Dit deed hij door de derde kus niet op mijn wang maar vol op mijn mond te plaatsen. Het kon hem niet ontgaan dat ik hier niet zo van gecharmeerd was. We hebben nooit gezoend.

“Ach, meisje, je moet nog maar heel vaak oefenen.

Mijn eerste zoen is door een minder losheupige jongen gegeven, iemand die bij mij op de middelbare school zat en voor maar liefst zeven weken mijn vriendje was. Het gebeurde op mijn kamer, gewoon terwijl mijn ouders beneden waren. Nadat ik hem had uitgezwaaid ben ik naar mijn moeder gerend: ‘Ik ga nooit meer zoenen, bah!’ Mijn moeder sprak de onvergetelijke woorden: ‘Ach, meisje, je moet nog maar heel vaak oefenen.’ En, soms kan het geen kwaad om het advies van je moeder op te volgen! De ontgroening was shit, maar de zoensessies die daarop volgden werden telkens beter.

“Wil je mijn vriendinnetje zijn?

Hetzelfde was het geval met mijn ‘eerste keer’, al was deze veel minder shit dan mijn eerste zoen. Ik was al een half jaar zenuwachtig verliefd op een jongen die twee klassen hoger zat. Het veelgebruikte communicatiemiddel msn bood mij de mogelijkheid met hem in contact te komen. Na lange tijd msn-gesprekken gevoerd te hebben ben ik naar hem toe geweest om film te kijken. Na een paar weken vroeg hij of ik zijn vriendinnetje wilde zijn. We zagen elkaar vaak en ik heb nooit getwijfeld of hij wel of niet mijn ‘eerste keer’ mocht zijn. Die zekerheid en de verliefdheid zorgde ervoor dat ik er tot op de dag van vandaag geen spijt van heb gehad.

De eerste keer...

De eerste keer…

“Het was een belangrijk moment

Een romantisch hoogtepunt? Dat niet. We wisten niet van elkaar of we er klaar voor waren. Het rollebollen over het bed was al enige tijd bezig en ik was misschien wat te naïef om door te hebben dat hij al lang toe was aan meer dan droogneuken. Om uiteindelijk met hem naar bed te gaan voelde voor mij niet als meer dan een logisch vervolg. Ik wist zeker dat ik het met hem wilde – bevestigt wat Bram Bakker schrijft, het was voor mij een belangrijk moment. Onhandig maar ontspannen gevrij eindigde in een ontzettende lachbui en van klaarkomen die avond was geen sprake. Gelukkig werd de eerste keer opgevolgd door een tweede, derde, vierde en nog veel meer.

Was jouw eerste keer een memorabel moment?

De eerste keer, een belangrijk moment of een overschatte gebeurtenis? Bram Bakker vraagt zich af of we er wel goed aan doen om hier zoveel waarde aan te hechten. Heeft hij een punt of is het juist goed om bepaalde momenten in je leven op deze manier te koesteren en herinneren? Ook al is het geen romantisch hoogtepunt en staat die keer seks niet in je top tien van beste seks. Was jouw eerste keer een memorabel moment? Voel je vrij om anoniem te reageren.

Advertisements

6 thoughts on ““Onhandig maar ontspannen gevrij eindigde in een ontzettende lachbui…”

 1. donnavdkolk says:

  Leuke post Met! Tof dat je over jezelf durft te schrijven! Wat de eerste keer betreft: zeker memorabel, haha. Denk er altijd met een glimlach aan terug. Qua seks denk ik best dat het overschat wordt. Laten we eerlijk zijn, zo fijn is die pijn nou ook weer niet haha. Maar qua ‘big deal’ vind ik van niet. Het ja immers iets heel persoonlijks en intiems dat je niet met iedereen deelt, toch? Dus dan is de eerste meer dat je dat doet best speciaal. Wat vind je zelf eigenlijk?

  • billenbloot says:

   Thanks! Ik vind het fijn dat er momenten zijn waar een ‘ding’ van wordt gemaakt. Dit omdat ik denk dat het goed is om over bepaalde beslissingen goed na te denken. Toch blijft ik het lastig vinden, want niemand behalve jij zelf kan bepalen wanneer het goede moment daar is om iets te doen. Doordat er zo’n betekenis aan gegeven wordt heb je het idee dat je niet meer op je eigen gevoel af kan gaan. Het heeft voor- en nadelen. 😉 Ik ben alleen maar heel blij dat mijn eerste keer lachend verliep.

 2. anoniempje^^ says:

  Mijn ‘eerste keer’ was met iemand van hetzelfde geslacht…een meisje. We waren verliefd en het ging vanzelf. Ook bij ons was het ontspannen en met wat giechels tussendoor. Ze was heel impulsief: een aantal weken later had ze een romantische picknick georganiseerd bij een meer, ‘s avonds. Ze wilde het buiten doen. Ik heb om haar spontaniteit gelachen maar haar ervan overtuigd dat we beter naar haar kamer konden gaan. Ik zal het nooit vergeten, met een meisje is het heel anders dan met een jongen!

  • billenbloot says:

   Wat fijn dat de eerste keer goed en impulsief was. 🙂 er komt nog een post over mijn eerste keer met een meisje, ben benieuwd naar jouw eerste keer met een jongen, anoniempje. 😉

 3. lou says:

  Door de lichte achtergrond kan ik niet goed lezen wat ik waar moet invullen. Maar. De eerste keer sex, wat een gefriemel, onvoldoende /geen voorlichting over hoe het moet en dat je eerst de vrouw moet “opwarmen” heel jammer. Gemiste mogelijkheid.

  • Commenter1 says:

   Oneens. Het gaat om de ervaring tijdens de eerste keer; niet “hoe je seks moet hebben”. Ik vind het juist op een leuke manier beschreven

Laat weten wat je ervan vindt!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s