Doktertje spelen, en hoe reageren je ouders daarop?

Even omschakelen, een stuk over seksuele opvoeding en ontwikkeling bij jonge kinderen. 

JongetjeMeisje

De tekening die Channah Zwiep heeft gebruikt voor haar boek Kind&Zo

Wanneer begin je het gesprek over seksualiteit en wanneer begin je de seksuele opvoeding van je kind? Praat je over de technische elementen van seks of leg je de nadruk op prettige intimiteit en het leren kennen van je lichamelijke behoeften? Naarmate je ouder wordt stel je meer en meer je eigen grenzen in het gesprek en de uitvoering van seksuele handelingen. Maar die grenzen komen ergens vandaan, die hebben alles te maken met de manier waarop jou geleerd is met seksualiteit om te gaan.

“Ga je als peuter met je ouders samen bloot in bad?

Hoe je seks ervaart, bespreekt en beoefent wordt al vroeg gevormd. Als foetus in de buik van je moeder is de liefde die zij geeft en ontvangt van invloed op jouw ontwikkeling. Heb je als baby veel huid op huid contact met je ouders? Ga je als peuter met je ouders samen bloot in bad? En laat je wel of niet de wc-deur open staan? De kleine boodschappen die je ouders je omtrent intimiteit en seksualiteit meegeven hebben invloed op jouw seksuele ontwikkeling. Channah Zwiep onderbouwt dit in haar lezing bij Studium Generale. Ze praat over het belang van seksuele opvoeding en de invloed daarvan op de seksuele ontwikkeling van jonge kinderen.

Seksuele opvoeding ligt in het verlengde van de algemene opvoeding. Zowel onbewust als bewust voed je de hele dag ook seksueel op. Hoe ga je als ouder om met naakt zijn, wat zijn de normen en waarden die je hanteert en hoe reageer je op onverwacht seksueel gedrag van je kind van twee? Deze vorm van opvoeden is begeleidend voor het socialisatieproces. Hoe wordt er omgegaan met intimiteit; zoals het in het gezin gaat zullen kinderen beschouwen als regel voor de samenleving. De manier waarop je als ouder omgaat met lichamelijk contact is bepalend voor de ontwikkeling van je kind. En dat begint al op jonge leeftijd.

“Seksuele opvoeding zit overal in verstopt

Nog voordat een stel zich papa en mama mag noemen is er vaak al veel onderzoek gedaan. Ze hebben een verzameling aan boeken over opvoeding, en vormen aan de hand daarvan hun eigen mening. Wat ze hun kind aan seksuele opvoeding willen meegeven ontbreekt vaak in deze voorbereiding. Situaties die zich vervolgens voordoen komen onverwacht en brengen ongemak met zich mee. Ze zijn onvoorbereid en zijn zich er niet van bewust dat seksuele opvoeding overal in verstopt zit.

Ouders zijn sneller ongerust als het gaat om seksueel gedrag en minder geduldig. Waar ze accepteren dat het aanleren van voetenvegen zo’n tien jaar kan duren, verwachten ze dat hun kind na drie keer uitleggen begrijpt dat het niet normaal is om tegen een knuffelbeer aan te rijden. Een tip die Channah Zwiep geeft: ‘Maak het niet groter dan het is.’ Benoem het gedrag van je kind en geef grenzen aan. Als je kind met lego speelt zijn er ook regels en grenzen, dat hoeft bij seksueel gedrag niet anders te zijn.

“Is dat wel normaal?

De meest gestelde vraag die Channah Zwiep gesteld krijgt is: ‘Is dat wel normaal?’. Wat wel of niet normaal is hangt af van de normen, gesteld door de ouders zelf. Die norm is niet gebaseerd op veelvoorkomend gedrag of het logische verloop van de seksuele ontwikkeling van een kind. Daarom verwijst Channah Zwiep in het beantwoorden van die vraag naar gedrag dat bij bepaalde levensfases hoort, en sluit daarbij andere gedragingen ook niet uit. Immers niet ieder kind gedraagt zich zoals het gemiddelde van die levensfase. Voor de ouders is de geruststelling dat hun kind gemiddeld gedrag vertoont vaak al voldoende.

“Het tonen van liefde naar je partner heeft effect op je kind

Een aantal mythes waarachter ouders zich verschuilen om de seksuele opvoeding uit te stellen is:
‘Mijn kind is nog niet geïnteresseerd in seksualiteit.’
‘Mijn kind is nog te jong.’
‘Straks voeren ze de volgende dag al uit wat ik verteld heb.’
‘De voorlichting wordt ook door anderen wel gegeven.’
‘Seks past niet bij de onschuld van een kind.’
Maar, zoals eerder al aangegeven, gaat deze opvoeding om veel meer dan de technische aspecten van seks. Hoe geef je de warmte en mogelijkheden van intimiteit mee aan je kind? Waar leg je de grenzen in het ontdekken van het eigen lijf en dat van een ander? Heb je nagedacht over welk effect het tonen van liefde naar je partner toe heeft op je kind?

Doktertje spelen, zo onschuldig.

Denk, nu je dit gelezen hebt, eens aan de manier waarop er bij jou thuis werd omgegaan met intimiteit, lichamelijkheid en seksualiteit. Gaven jouw ouders elkaar een kus waar je bij was? Deed jij al heel vroeg de deur van de badkamer op slot of liep je juist onbeschaamd bloot door het huis? Hoe hebben jouw ouders gereageerd toen je onschuldig doktertje speelde met je beste vriendje of vriendinnetje?

Advertisements

Laat weten wat je ervan vindt!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s